Thursday, January 13, 2011

#13 GREEK SCRAPBOOKERS CHALLENGE

Eίσαστε έτοιμοι για το 13ο tutorial και την 13η πρόκληση??
Η 13η πρόκληση (challenge) είναι εδώ για εσάς και έχετε περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να αναρτήσετε τις δημιουργίες σας στην γκαλερί σας στο site μας http://scrapgreece.ning.com/.
Η πρόκληση αφορά ΜΟΝΟ σελίδες (layouts), σε ότι μέγεθος εσείς επιθυμείτε (30χ30, 20χ20, Α4, ή και άλλο). Στο όνομα της φωτογραφίας της δημιουργίας σας που θα αναρτήσετε πρέπει απαραιτήτως να βάλετε πριν την ονομασία του έργου σας τον αριθμό #13 για να ληφθεί υπόψη στον διαγωνισμό.
Τι σας είχα υποσχεθεί? Καινούριες προκλήσεις φερμένες από το εξωτερικό με special Guest Designers!! Γνωστά ονόματα του scrapbooking από το εξωτερικό προσφέρθηκαν να μοιράζονται μαζί σας κάποια μαθήματα για να κάνετε την πρόκληση του μήνα!!
Μαζί μας λοιπόν τον Ιανουάριο είναι η Lisa Saunders
Λίγα λόγια για την Lisa

Γεια σας! Είμαι η Lisa, ευτυχισμένη σύζυγος του Ade με 2 παιδάκια την Hollie 11 χρονών και τον Louis 8. Μένουμε στην Μεγ. Βρετανία. Είμαι παθιασμένη με ότι καταπιάνομαι. Λατρεύω το scrapbooking και να διατηρώ όλες τις αναμνήσεις μου ζωντανές μέσα από αυτό. Είμαι σχεδιάστρια των εξής εταιρειών και blog: Fancy Pants, Cocoa Daisy, The Studio, Sketchy Thursdays, Papermaze, Twisted sketches, ScrapRat. Έχω επίσης το δικό μου κατάστημα για διοργάνωση γάμων το Funky Fairies.
Το μπλογκ μου είναι http://scrappyfairies.blogspot.com

Το μάθημα λοιπόν είναι για την σπεσιαλιτέ της Lisa... τα ακρυλικά χρώματα στις σελίδες μας!
Θα μας δείξει διάφορους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακρυλικές απλές μπογιές για να διακοσμήσουμε μία σελίδα μας (layout).
Ξεκινάμε:
Σύνθεση πρώτη
Παίρνουμε ένα χαρτί που θέλουμε να αποτελέσει το φόντο της σελίδας μας και αρχίζουμε να κάνουμε πινελιές με Gesso (αν δεν έχετε Gesso μπορείτε να το κάνετε απλά με ασπρη ακρυλική μπογιά χωρίς να την αραιώσετε με νερό) από αριστερά προς τα δεξιά γεμίζοντας το κέντρο της σελίδας μας. Είναι σημαντικό οι πινελιές να έχουν την ίδια κατεύθυνση.
Έτσι καταλήγουμε να έχουμε κάτι τέτοιο.... Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.
Τώρα λοιπόν κολλάμε την φωτογραφία στο σημείο που θέλουμε και θα φτιάξουμε ένα πλαίσιο, μά κορνίζα με το πινέλο και ένα διαφορετικό χρώμα ακρυλικής μπογιάς. Γεμίστε το πινέλο σας με ένα παχύ στρώμα μπογιάς (χωρις νερό) και με μεγάλες βουρτσιές σχεδιάστε την κορνίζα γύρω από την φωτογραφία χρωματίζοντας και την φωτογραφία στις ακρες τις και το χαρτί από κάτω. Χρωματίστε λοιπόν όλες τις πλευρές προσέχοντας να κρατάτε ίδια φορά στις πινελιές σας και αφήστε το να στεγνώσει.
Τώρα θα χρωματίσουμε ακτίνες ηλίου που βγαίνουν από την φωτογραφία μας. Παίρνουμε απλή χαρτοταινία και την κολλάμε ακτινωτά αφήνοντας κενά εκεί που θέλουμε να περάσει το χρώμα. Για να χρωματίσετε τα κενά επιλέξτε ένα παχύ πινέλο με λίγη μπογιά και ταμπονάρετε τα κενά που αφήνουν οι χαρτοταινίες για να δώσετε χρώμα. Εδώ η Lisa δείχνει πόσο λίγη μπογιά παίρνει χρησιμοποιώντας μάλιστα το καπάκι του ακρυλικού χρώματος.
Έτσι λοιπόν ταμπονάρουμε στα κενά των ακτίδων σαν να κάνουμε την τεχνική του stippling
Μαλακά αφαιρέστε τις χαρτοταινίες και θα έχετε κάτι σαν αυτό...
Και φυσικά για να ταιριάξουμε την σύνθεσή μας αν δεν έχετε αλφάβητο στα χρώματα που θέλετε γιατί να μην τα βάψετε κι αυτά?? Αν δεν έχετε έτοιμες αλφαβήτους μπορείτε να κόψετε από χαρτόνι και να τα βάψετε με ακρυλικά χρώματα για να ταιριάζουν με ότι θέλετε!
Τελειώνετε την σύνθεση όπως επιθυμείτε και για μία ακόμα πινελιά χρώματος αραιώστε αρκετά λίγο από το αγαπημένο σας χρώμα και με το πινέλο ρίξτε πιτσιλιές χρώματος όπου έμεινε λευκή βάση. Στην σύνθεση της Lisa μπορείτε να δείτε τις κηλίδες χρώματος γύρω από τον βασικό τίτλο της! Σύνθεση δεύτερη
Αυτή η σύνθεση είναι πιο ελεύθερη ιδανική για να παίξετε και να χαλαρώσετε!
Ρίχνουμε Gesso (ή αν δεν έχετε λευκή ακρυλική μπογιά) κατευθείαν από το μπουκάλι-σωληνάριο πάνω στο χαρτί που θα χρησιμοποιήσουμε για βάση. Με ένα απλό ρολό (αν δεν έχετε βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει για να βρείτε κάτι άλλο αντίστοιχης λειτουργείας) απλώνουμε την μπογιά στο κέντρο του χαρτιού, τυχαία.
Δουλέψτε το ρολό με διαφορετικές κατευθύνσεις για πετύχετε μία μοναδική υφή και μην αγχωθείτε να καλύψετε όλη την βάση, θα είναι όμορφο να αφήνετε και κενά.
Αφού στεγνώσει κρατήστε πάνω από την λευκή επιφάνεια ένα πλέγμα (οτιδήποτε έχει μορφή πλέγματος, ακόμα και ένα διαφορετικού τύπου στένσιλ) και ταμπονάρετε με ένα διαφορετικό χρώμα για να αποτυπωθεί το σχέδιο.
Χρησιμοποιείστε μία σφραγίδα ή φτιάξτε την δική σας (θυμάστε μικροί που κόβατε σχηματάκια από πατατούλες?) και συμπληρώστε με σχέδια γύρω γύρω.
Για περισσότερη υφή προσθέτουμε ένα τσαλακωμένο γκοφρέ χαρτί, ή tissue paper (αυτό το λεπτό χαρτί που τυλίγουν τα δώρα στα μαγαζιά) το κολλάμε σε τυχαία θέση και περνάμε από πάνω με χρώμα. Το καλό με τα ακρυλικά χρώματα είναι ότι όσο ακόμα είναι υγρά μπορούμε να ρίξουμε πάνω γκλίτερ ή μικρο-χαντρούλες και να κολλήσουν μέχρι να στεγνώσει.
Τέλος μπορείτε να προσθέσετε και άλλες λεπτομέρειες από χαρτόνι που αφού τις χρωματίσετε και αυτές θα ταιριάζουν στην σύνθεσή σας!
Προσθέστε ότι διακοσμητικά θέλετε, την φωτογραφία σας και έναν τίτλο και είστε έτοιμες!

Τι έχετε λοιπόν να ετοιμάσετε εσείς?? Μία σύνθεση (layout) χρησιμοποιώντας τα ακρυλικά χρώματα όπως εσείς επιθυμείτε και θέλω να δω δημιουργικότητα και παιχνίδι!!

Θυμηθείτε έχετε μέχρι τις 31 για να αναρτήσετε τις δημιουργίες σας στο http://www.scrapgreece.ning.com/ για την πιθανότητα να κερδίσετε ένα από τα δύο μηνιαία δωράκια!!

Και τι δωράκια έχει αυτήν τη φορά?? Επειδή έχετε μόλις 15 μέρες για να ετοιμάσετε την πρόκληση το δώρο για την κάθε νικήτρια είναι ένα κιτ από την Christine Drumheller για να κανετε ένα ολόκληρο άλμπουμ!

1 comment:

  1. Υπέροχη πρόκληση Ελίνα!!! Τα ακρυλικά είναι το στοιχείο μου!!! Βάζω εμπρός την σκέψη και θα δεις σύντομα την δημιουργία μου!!!

    ReplyDelete